Tarifele de referință pentru RCA au crescut chiar și cu peste 40%. Oficial: „ASF atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața”

Tarifele de referință pentru RCA au crescut chiar și cu peste 40%. Oficial: „ASF atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața”
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/03/2023, 16:00
Actualizat: 08/03/2023, 16:01

Polițele de asisgurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) ar urma să fie chiar cu peste 40% mai scumpe, pe cel mai riscat segment al pieței, conform celor mai recente tarife de referință date publicității de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Reprezentanții autorității de regementare a acestei stă piață avertizează companiile să nu impună tarife exagerate, asta după ce acestea au crescut exponențial ca urmare a retragerii autorizației de funcționare, în toamna anului 2021, și apoi a falimentului societății City Insurance.

Tarifele de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, publicate de ASF cu caracter orientativ pentru șoferii români, au crescut semnificativ față de anul trecut, mai ales pe segmente cu riscul cel mai ridicat.

Sumele au fost calculate, conform prevederilor legale în domeniu, semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută, contractată de către ASF. Acestea au fost stabilite pe baza datelor statistice referitoare la piața asigurărilor RCA, în speță date istorice referitoare la polițele de asigurare și daunele aferente, de la toate societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF, de la sucursalele care își desfășoară activitatea pe teritoriul României în baza dreptului de stabilire și de la Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. a cărei autorizație de funcționare a fost retrasă în data de 17 septembrie 2021 prin decizia Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, care au practicat asigurări RCA între 1 iulie 2017 și 30 iunie 2022.

Perioada de referință pentru datele istorice utilizate în determinarea primei de risc de referință, a factorilor de încărcare și a tarifului de referință (sau prima brută de referință) este reprezentată de ultimii 5 ani de eveniment anteriori datei de referință, în speță perioada 1 iulie 2017 – 30 iunie 2022. În cazul celor de la City Insurance, s-au folosit datele statistice privind daunele plătite în perioada noiembrie 2021 – iunie 2022, precum și rezerva de daune avizate la 30 iunie 2022, care au fost furnizate de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Prețul RCA pe care un șofer îl plătește depinde de încadrarea într-o clasă a sistemului Bonus -Malus, care pornește de la clasa B/M B8, cea mai mare existentă, unde coeficientul aplicat asupra primei de asigurare reprezintă o reducere de 50%, în timp ce pentru clasa clasa B/M M8, cea mai gravă, se acordă o penalizare de 80% (coeficientul fiind de 180%).

Parcul național auto a ajuns foarte aproape de pragul de 10 milioane de vehicule, după o creștere cu 3% în 2022m iar numărul șoferilor este de aproximativ 8,5 milioane. Peste 9,9 milioane vehicule erau înmatriculate la finalul anului trecut, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, din cadrul Ministerul Afacerilor Interne. Datele MAI arată că în România sunt înmatriculate peste 23.000 de vehicule electrice și aproape 120.000 vehicule hibride. La nivel național, la sfârșitul anului existau 8.501.718 de deținători de permise de conducere.

Noile tarife de referință RCA 2023

Creșterile tarifelor de referință variază cu ponderi cuprinse între 10 și puțin peste 40%, față de tarifele de referință RCA publicate de ASF în februarie 2022.

Cea mai mare sumă pentru asigurarea RCA ar urma să fie plătită de șoferii cu vârste de sub 30 de ani care conduc mașini cu capacitatea cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi (cmc). Este vorba de o sumă de 4.709 de lei pe an, în timp ce cea mai ieftină asigurare obligatorie este de apropae cinci ori mai mică și va fi plătită de șoferii cu vârste între 51 și 60 de ani care conduc mașini cu motoare sub 1200 de centimetri cubi.

Pentru această categorie, mașini cu motoare sub 1.200 de centimetri cubi, șoferii de până la 30 de ani ar urma să plătească 1.822 de lei, în timp ce anul trecut, tariful de referință era de 1.286 de lei, ceea ce reprezintă o majoare de aproape 42%.

Avertismentele autorității de reglementare

Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF, avertizează companiile din piață să nu sară calul atunci când stabilesc prețurile finale pentru asigurarea obligatorie auto.

„Este drept ca oamenii să fie îngrijorați cu privire la creșterea tarifelor RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiara atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA”, a declarat Daniel Apostol.

Autoritatea subliniază că aceste tarife de referință sunt calculate independent pe baza daunalității înregistrate în ultimii 5 ani, iar ASF are atribuții legale doar în a le face publice.

„Este drept că se constată o majorare de tarife față de perioada anterioară, dar este greșit să ne raportăm doar la scumpirea exclusiv pe cel mai riscant segment al pieței, adică segmentul tinerilor sub 30 de ani care conduc autoturisme puternice”, a trasnmis oficialul ASF.

Asfel, exemplifică Daniel Apostol, creșterea medie a tarifelor pe categoriile de vârstă și de tipuri de autoturisme care ocupă 90% din piață este de doar 14%. „Mai mult, la cea mai reprezentativă categorie – între 1400 cmc și 1600 cmc, tarifele au crescut cu circa 14% pe întreaga categorie și cu doar 3% pentru cei cu vârsta peste 50 de ani”, a conchis purtătorul de cuvânt al ASF.

Cum arată piața asigurărilor

Conform celui mai recent raport oficial al ASF, valoarea primelor brute subscrise pe segmentul RCA a crescut cu peste 50% în primele nouă luni din 2022, în timp ce piața asigurărilor din România a crescut în la 13,4 miliarde de lei, respectiv cu 28% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Piața de asigurări de răspundere civilă auto RCA – pe care activează șapte asigurători autorizați de ASF pentru derularea de activități de asigurare RCA, număr diminuat de la nouă, în urma retragerii autorizației City Insurance, și, ulterior, a ieșirii de pe piața RCA a societății Uniqa Asigurări – a crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

„Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF în primele nouă luni ale anului 2022 s-a situat la 5,4 miliarde lei, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 53%”, arată raportul ASF.

Exprimat în unități anuale – pentru a ține seama de durata diferită a polițelor – numărul de contracte RCA încheiate până la 30 septembrie 2022 a fost de 4,68 milioane contracte, în scădere cu 10% față deaceeași perioadă a anului anterior. Primele brute subscrise pentru RCA au avut o evoluție ascendentă începând cu anul 2018, atingând un nou maxim la finalul lunii septembrie 2022.

La 30 septembrie 2022, cele mai mari ponderi au fost deținute de polițele cu o valabilitate de 12 luni. În primele nouă luni ale anului 2022 se remarcă o preferință mai mare pentru contractele cu o valabilitate de 12 luni, comparativ cu anii precedenți. Din punct de vedere al structurii portofoliilor de clienți, la 30 septembrie 2022, ponderea contractelor încheiate cu persoane fizice la nivelul întregii piețe s-a situat la nivelul de aproximativ 74%.

Pe ansamblul întregii piețe, la 30 septembrie 2022, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.152 lei, în creștere cu 71% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Cotele de piață

Conform raportului ASF, la 30 septembrie 2022 societățile active pe piață erau Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Euroins România Asigurare – Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurări SA și Omniasig Vienna Insurance Group SA. „Ca element pozitiv, în trimestrul IV al anului 2021, sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA, în baza dreptului de stabilire pe teritoriul României (FoE). În primele nouă luni ale anului 2022, aceasta a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pe RCA de aproximativ 319 milioane lei, ceea ce înseamnă 5,6% din totalul primelor brute subscrise pentru segmentul RCA”, arăta ASF.

Gradul de concentrare se menține ridicat pentru primii asigurători din top la finalul lunii septembrie 2022 astfel că primii 3 asigurători cumulau aproximativ 71% din portofoliul de asigurări RCA din România.

Cota de piață aferentă asigurărilor RCA la 30 septembrie 2022:

  • EUROINS – 31,04%
  • GROUPAMA – 20,62%
  • ALLIANZ – ȚIRIAC – 19,08%

De altfel, chiar ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, despre majorarea tarifelor de referință pentru RCA, că România are nevoie de mai multe companii de asigurări pe această piaţă, astfel încât competiţia dintre ele să ducă la scăderea preţurilor.

„Trebuie, din punctul meu de vedere, ca piaţa de asigurări să se diversifice. Dacă avem preţuri crescute pe o piaţă este pentru că sunt prea puţini jucători şi nu face bine clientului, sau consumatorului”, a spus ministrul.

„Eu insist să spun că avem nevoie de mai multe companii de asigurări pe această piaţă, astfel încât competiţia dintre ele să ducă la scăderea preţurilor”, a arătat ministrul, citat de news.ro

„Resortul stabilirii tarifelor de referinţă este al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi eu cred că sunt prea ridicate” a spus Adrian Câciu, arătând că nu are nicio legătură majorarea poliţelor RCA cu o posibilă scădere a vânzărilor de maşini.

Per ansamblu, piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În primele 9 luni ale anului 2022, aproximativ 92% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 26 de societăți autorizate și reglementate de ASF, care desfășurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 septembrie 2022.

Top 3 al societăților cu cele mai mari volume de prime brute subscrise și ponderea lor în total piață (asigurări generale și de viață) în primele 9 luni ale anului 2022:

  • GROUPAMA ASIGURĂRI S.A. – 17,94%
  • ALLIANZ – ȚIRIAC ASIGURĂRI S.A. – 17,67%
  • EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A.- 15,83%

În primele 9 luni ale anului 2022, suma aprobată pentru plata daunelor de către FGA a fost în valoare totală de circa 484 milioane lei, din care aproximativ 94% reprezintă sume aprobate pentru plata daunelor RCA (455 milioane lei).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal